
Omul
Carlo Vittadini (1800-1865) este cel care a clasificat trufele – un medic, botanist, micolog și desenator italian, fiul unei familii de fermieri. A fost autorul mai multor lucrări importante despre speciile de ciuperci italiene, descriind 65 de specii de trufe, dintre care 51 noi, în lucrarea sa, Monographia tuberacearum (1831).
Căutătorii
La început, trufele se căutau cu ajutorul porcilor, care au fost înlocuiți de câini, considerați mai inteligenți și disponibili să facă echipă cu trufarul. Porcii, cu lăcomia lor cunoscută, căutau trufele pentru a le mânca, sau, dacă se reușea recuperarea acestora din botul lor, erau parțial distruse.
Căutarea trufelor proaspete cu ajutorul câinelui este o muncă de echipă. Roadele acestei munci se culeg doar după câțiva ani în care se lucrează foarte mult cu un câine, deoarece este necesar ca acesta să capete încredere și să devină un adevărat expert în căutarea trufelor.
Calitatea trufelor
Pe lângă clasificarea trufelor în comestibile și necomestibile, albe sau negre, cu denumiri în limba latină, trufele sunt împărțite în funcție de calitate: 1 sau 2.
Calitatea întâi reprezintă trufe cu o greutate mai mare de 15-20 de grame, ceea ce înseamnă că nu au un grad de deterioare mai mare de 20%. Dacă trufa este deteriorată mai mult de 20% va fi clasificată ca având calitatea a doua, cu o greutate cuprinsă între 5 și 14 grame.
Condițiile
Trufele cresc în anumite părți ale pădurii, în zone umbroase și cu umiditate, într-un anumit tip de sol, cu o expunere specială din punct de vedere cardinal, în locuri cu o suprafață cuprinsă între 5-10 mp, dar și pe suprafețe mai mari.
Fiecare specie de trufă preferă anumite condiții. Trufa de vară preferă soarele, trufa de toamnă iubește umbra și umiditatea, trufa de iarnă preferă locurile mlăștinoase, iar trufei albe îi plac locurile mlăștinoase și de câmpie. Trufarul învață să deosebească fiecare tip de trufă și conditiile în care crește, fiecare trufă având o aromă distinctă, care se aseamănă în linii mari cu celelalte, dar având totuși un element olfactiv de diferențiere.
Anotimpurile
Cele mai întâlnite trufe sunt trufele de vară și cele de toamnă.
Trufele de vară se aseamănă mult cu trufele de toamnă, doar că aroma lor este mai slabă decât a celor de toamnă, arătând ușor diferit din punct de vedere al texturii și culoarea din interior fiind estompată în comparație cu cea a trufelor de toamnă.
Trufele de vară cresc din luna mai, la câmpie, deci la altitudine mică, începând să apară din luna aprilie așa-numitele trufe de semnal, care anunță debutul de sezon, fiind însă mai slabe calitativ. Trufele bune apar în luna mai și durează până în septembrie, când își fac apariția cele de toamnă.
Trufele din septembrie au o aromă mai intensă, fiind mai parfumate și găsindu-se până în decembrie, uneori chiar și până în ianuarie-februarie (la munte, la altitudini mari, peste 1.000 de metri).
În preajma trufelor cresc și plante de semnal, adică anumite plante care indică faptul că solul din pădurea respectivă este potrivit și pentru trufe.
Copacii prietenoși cu trufele
Arborii-gazdă, partenerii de micoriză ai trufelor, sunt mai multe specii de stejari, alunii, carpenii, fagii și teii.
Simbioza dintre trufă și copac este încă un element spectaculos din viața acestor ciuperci magice, care cresc uneori chiar la 70 de centrimetri sub pământ (trufa albă).
Beneficiile consumului de trufe
Trufele proaspete conțin proteine, lipide, săruri minerale – calciu, fier, zinc, potasiu, sodiu, clor, fosfor, magneziu și seleniu. Sunt bogate și în vitamine (A, B1, B2, B3, B5, D, C, K, E), dar conțin și chitină, acid linolenic, fibre și carbohidrați, uleiuri eterice.
Trufele nu au colesterol și conțin foarte puține grăsimi, putând fi consumate de persoanele care urmează o dietă (100 de grame de trufe negre au în jur de 25-30 calorii).
Specialiștii consideră că acizii grași nesaturați și acizii grași esențiali din trufe ajută la prevenirea a numeroase afecțiuni supărătoare, printre care artrita, diabetul și hipertensiunea arterială. În plus, consumul de produse pe bază de trufe elimină oboseala și stresul, accelerează procesul de vindecare și împiedică îmbătrânirea prematură.
No comment yet, add your voice below!